Limitowana edycja kaw od Nespresso

Colombian_Terroir_sleeve (1) By znów zachwycić i zaskoczyć, a przede wszystkim dostarczyć nowych doznań konsumentom Nespresso, eksperci marki sięgnęli do bogactwa regionów Kolumbii. Tak powstała wiosenna limitowana edycja Colombian Terroirs, obejmująca dwie kawy – Cauca i Santander.

Colombian_Terroir_sleeve (2)Wprawieni w sztuce pozyskiwania ziaren znawcy Nespresso wyszukali zielone owoce w dwóch kolumbijskich regionach: Cauca oraz Santander. To właśnie z tamtejszych aromatycznych odmian Arabiki stworzyli dwie nowe Grand Cru. 

Kontynuując ideę towarzyszącą serii Pure Origin – kaw z jednego tylko miejsca pochodzenia – Nespresso poszło o krok dalej niż dotychczas. Edycja Colombian Terroirs uosabia różnorodność gatunków Arabiki uprawionej w odmiennych lokalizacjach tego samego kraju.

Cauca i Santander to dwa regiony położone na przeciwległych krańcach Kolumbii, jednego z państw przodujących w uprawie kawy. Na tych terenach w ramach Programu Zrównoważonego rozwoju AAA Sustainable Quality™ Nespresso współpracuje z farmerami od wielu lat. To właśnie ścisłe partnerstwo, jakie firma podjęła z tamtejszymi plantatorami, pozwoliło stworzyć osobliwą edycję Colombian Terroirs.

Departament Cauca – położony w bujnym, pełnym zieleni i urodzajnym regionie południowo-zachodniej Kolumbii – wypełniają zbocza gór porośnięte kawowcami, skąpanymi w cieple równikowego słońca. Znany jest on także z maleńkich, malowniczych plantacji kawy.
W odróżnieniu od niego Santander to suchy region w północno-wschodniej części kraju, otoczony stromym pasmem Andów. Tutaj kawowe krzewy rosną na lokalnych wzniesieniach z dala od palącego słonecznego żaru, osłonięte przez wysokie drzewa.

Tak jak różne są te dwa kolumbijskie obszary, tak odmienne są obie kawy wiosennej limitowanej edycji Nespresso. Pierwsza z nich – Cauca – charakteryzuje się owocowymi, winnymi nutami i pełnym smakiem. Posiada intensywność o wartości 6. Zaś Santander – drugą Grand Cru z serii Colombian Terroirs – wyróżniają nuty świeżo pieczonego chleba połączone ze słodkim smakiem karmelu. Jest to kawa zbalansowana, odznaczająca się intensywnością 7. Obydwie mieszkanki najlepiej smakują podawane w postaci espresso
(40 ml), ale swoją południowoamerykańską naturę ujawniają także serwowane z mlekiem – jako Cappuccino (
Cauca) oraz Latte Macchiato (Santander).

Obydwie kawy dostępne są w sprzedaży od 17 marca 2014 roku w cenie 1,89 zł
za kapsułkę w butku
Nespresso, sklepie internetowym marki oraz poprzez infolinię.

Dodaj komentarz